Kip met truffels volgens moeder Brazier
Ingrediënten
- 1 kip van 1.600 a 1.800 kg
- 8 mooie plakken truffels
- wit van 2 preien
- 100 g nieuwe wortelen
- 1 takje selder
- 1 ui waarin kruidnagels zijn in gestoken
- 2 soeplepels armagnac
- 2 dl room
- 1 eidooier
- peper en zout
|
Bereidingswijze
- Prepareer de kip zoals gewoonlijk, d.w.z plukken, flamberen en schoonmaken.
.
- Steek de truffels onder het vel 4 over de borst en 2 in elke bil.
.
- Besprenkel de kip met armagnac en bind de kip op en laat dit een 2 tal uren rusten om de truffels hun aroma hun werk te laten doen.
.
- Ondertussen neemt men 2 liter water en een halve liter witte wijn in een pan en kruid het matig met peper en zout.
.
- De ui met de kruidnagels, preien, wortels, raapjes en selderij toevoegen
.
.
- Breng dit op het vuur aan de kook en dit gedurende 2 uur en zeef deze groenten bouillon.
.
- Neem nu de groenten bouillon en leg de kip erin op een rooster juist boven de bouillon.
.
- Laat de pan op een heel zacht vuurtje staan, zodat het water nog maar zachtjes
in beweging is.
.
- De kip moet langzaam worden gestoomd .
.
- Men rekent 60 tot 90 minuten voor een kip van 1800 g .
.
- Neem nu de kip er uit en hou ze warm ! als ook de rooster
.
- Ontvet de bouillon en bind deze met beure manie, neem van het vuur en voeg de room en het erin losgeklop eidooier aan toe.
De kip word opgediend gesneden en geserveerd met groenten: wortel, raapjes, prei en een garnituur van pilaf-rijst.
|